World Championship Flying Junior 2017

Met maar liefst 58 deelnemende boten uit 9 verschillende landen, heeft het wereldkampioenschap in de Flying Junior klasse dit jaar plaatsgevonden in het Sloveense Portoroz. Het podium was dit jaar Nederlands gekleurd met als winnaars NED-961 Rolf de Jong en Esther de Jong. Op de tweede plek zijn geëindigd NED-1316 Guido Sol en Hugo de Jong. Na een super spannende laatste dag heeft de GER-362 met Heiko Riffeler en Claudia Riffeler-Lörcks zich op te derde plek weten te vechten waardoor een hattrick door Nederland voorkomen werd en de NED-1332 (Hylke Sasse en Daria Marino) genoegen moest nemen met de 4e plaats. Deze 4e plek had echter toch een gouden randje aangezien de nummers 4 t/m 6 puntgelijk zijn geëindigd, wat aan toont hoe dicht alles bij elkaar ligt in de Flying Junior klasse.

De week kenmerkte zich door warme temperaturen en een gematigde zeewind in de middag van rond de 6 knopen uit westelijke richtingen in de baai van Piran. Met maar liefst 12 gezeilde races heeft het wedstrijdcomité fantastisch werk geleverd en zijn uiteindelijk de favorieten en beste zeilers vooraan het eindklassement te vinden. Waar op de eerste dag het klassement nog wat opgeschud was door foutjes van favorieten, werd gedurende de week duidelijk dat het een spannende strijd zou blijven tot het eind. Na 9 races stonden Rolf de Jong en Guido Sol nog maar 3 punten verwijderd van elkaar voor de plekken 1 en 2. Daarnaast vond een hevige strijd om de derde plek plaats tussen de teams GER 380, GER 407, JPN 1, GER 362 en NED 1332. Het niveau lag hoog en pas na finish van de laatste race werd duidelijk wie er het best en meest constant gevaren had. Voor Rolf de Jong is het na het winnen van het Europees kampioenschap in 2016 in eigen land een dubbelslag door nu ook wederom Wereldkampioen te zijn gekroond.