Algemeen

De Flying Junior in Nederland

De Nederlandse FJ organisatie (NFJO) zet zich actief in voor alle leden met een FJ. Typerend voor de klasse is de gevarieerde leeftijdsopbouw. Jeugdige zeilers vanaf 10 jaar kunnen zich in een FJ goed meten met de "oudere" garde.

De klasse bruist volop. Zij kent sterke nationale organisaties in Nederland, Duitsland, Japan, Italië, Slovenië en de USA, die onderling nauwe contacten houden en internationale evenementen organiseren.

Het niveau van de zeilers is goed, waardoor er spannende wedstrijden, zowel op plassen als op open water, plaatsvinden. FJ zeilers nuttigen na de wedstrijd graag een hapje en een drankje met elkaar om alle belevenissen te bespreken. Het sociale aspect is zeker net zo belangrijk als de wedstrijden.

Naast de vele regionale wedstrijden, organiseert de NFJO trainingen en sociale evenementen. Het hoogtepunt is het jaarlijkse trainingskamp in Akkrum, Friesland. Beginnende en gevorderde FJ zeilers ervaren het trainingskamp als zeer leerzaam en leuk.

Nieuwkomers worden goed opgevangen door de meer ervaren wedstrijdzeilers, die hun kennis wat betreft trim, opvoeren van de bootsnelheid en boothandling graag overdragen. Op deze wijze worden beginnende zeilers snel naar een hoger niveau geholpen en blijft de top breed. Voor de jeugd en senioren is er een speciaal klassement.

Ontwerp Uffa van Essen/Conrad Gülcher
Jaar 1955
Type Zwaardboot
Lengte 4.03 m
Grootzeil 7.75 m2
Fok 4.2 m2
Spinnaker 7.6 m2
Gewicht 75 kg
# Bemanning 2
# Trapeze 1
leeftijd van jong tot oud

 

Aantal jaren FJ in Nederland
60
Aantal geldige meetbrieven
35
Gemiddeld aantal deelnemers per wedstrijd (aantal boten)
17
Leeftijdsverschil jongste vs. oudste
58