Geslaagd weekend in Langweer. Een verslag vanaf het startschip!

Verslag Open Wedstrijden Langweer 27 en 28 augustus 2022

Sinds 1859 wordt dit de 163e keer dat Langweer deze wedstrijden organiseert. Er mist in dit rijtje 1 jaar omdat de wedstrijden in 2020 vanwege de corona-toestanden niet door kon gaan. Het kan zijn dat er in de oorlog ook een aantal keren niet is gezeild maar daar heb ik eigenlijk geen idee van.

Het is al weken droog en mooi weer, er is elke dag een bescheiden windje en meestal kan er in de loop van de morgen gezeild worden bij een windkrachtje 2 á 3. Deze voorspelling geldt ook voor onze jaarlijkse wedstrijd. In elk geval geen uitstel door te weinig of teveel wind te verwachten.

Een aantal weken voor de wedstrijden wordt er besloten 5 nieuwe grote gele boeien te bestellen.
De oude boeien zijn redelijk groot en daardoor onhandelbaar en bovendien zijn de cijfers los aan het raken. Reden genoeg om deze te vervangen. Met de opgegeven levertijd is de verwachting dat de boeien te laat voor het weekend binnen zullen zijn maar twee weken voor de wedstrijden worden de boeien met toebehoren al afgeleverd. Dat is super, kunnen we ze mooi meteen in gebruik nemen.

In de weken voor de wedstrijd lopen de inschrijvingen gestaag binnen met uiteindelijk 7 BMers

(de oorspronkelijke houten lattenboten die door kapper Bulthuis zijn bedacht), 23 twaalf voets jollen, 24 flitsen en voor zover ik kan bedenken dit jaar voor het eerst in Langweer 9 Flying Juniors.

Nadat ik op 14 jarige leeftijd voor het eerst op zeilkamp ging was dit de boot van mijn beste jeugdvriend die wel de Flying Junior had maar niet kon zeilen. Dat kwam goed uit. In kon mijn zeilvaardigheden verder toepassen en hij kon het zeilen leren. In die tijd lag de boot op een platte wagen en als het zover was kwam de trekker ervoor (Jelle woonde op een boerderij bij het Veluwemeer) en reden we de trekken en platte wagen het Veluwemeer in totdat de boot vanzelf begon te drijven. Ik denk dat je dat tegenwoordig zo niet meer zou doen.

In die tijd had de boot meen ik nog katoenen zeilen en geen trapeze of spinaker. Dat was afgelopen weekend wel anders, dacron zeilen, een trapeze en zelfs een spinaker. Met de wind op zondag die richting 4 en soms een kleine 5 Beaufort ging spoten de bootjes onder spinaker in plané door de finishlijn. Planeren is niet door maar als het ware over het water met grote fonteinen water aan weerszijden van de boot over het water ketsen. Spectaculair en het geeft een enorme kik.

Met zaterdag twee en zondag twee wedstrijden kunnen we het weekend afsluiten en na de prijsuitreiking gaat iedereen weer huiswaarts.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.