Beginnen in een FJ?

De Nederlandse FJ organisatie (NFJO) zet zich actief in voor alle leden met een FJ. Typerend voor de klasse is de gevarieerde leeftijdsopbouw. Jeugdige zeilers vanaf 10 jaar kunnen zich in een FJ goed meten met de “oudere” garde.

De klasse bruist volop. Zij kent sterke nationale organisaties in Nederland, Duitsland, Japan, Italië, Slovenië en de USA, die onderling nauwe contacten houden en internationale evenementen organiseren.

Het niveau van de zeilers is goed, waardoor er spannende wedstrijden, zowel op plassen als op open water, plaatsvinden. FJ zeilers nuttigen na de wedstrijd graag een hapje en een drankje met elkaar om alle belevenissen te bespreken. Het sociale aspect is zeker net zo belangrijk als de wedstrijden.

Naast de vele regionale wedstrijden, organiseert de NFJO trainingen en sociale evenementen. Het hoogtepunt is het jaarlijkse trainingskamp in Akkrum, Friesland. Beginnende en gevorderde FJ zeilers ervaren het trainingskamp als zeer leerzaam en leuk.

Nieuwkomers worden goed opgevangen door de meer ervaren wedstrijdzeilers, die hun kennis wat betreft trim, opvoeren van de bootsnelheid en boothandling graag overdragen. Op deze wijze worden beginnende zeilers snel naar een hoger niveau geholpen en blijft de top breed. Voor de jeugd en senioren is er een speciaal klassement.

Een keertje meevaren?

De Nederlandse FJ Organisatie heeft verschillende momenten in het jaar dat geïnteresseerde zeilers een keer mee kunnen varen. Dit doen we op drie verschillende manieren:

1. FJ opstapdag

Samen met verenigingen organiseren we door het hele land opstapdagen. Op zo’n dag kunnen meerdere kinderen, jongeren en volwassenen aan boord stappen van een wedstrijd FJ en de boot op zijn best ervaren! We proberen dit door het gehele land te organiseren. Wilt u ook een opstapdag bij uw vereniging of bij u in de buurt? Neem dan contact op!

2. Klasse-FJ (promoboot)

Als klasse organisatie beschikken we over een FJ ter promotie van de klasse en om mensen kennis te laten maken met de FJ. Deze poleyster boot is in 2009 gebouwd door Poletto in Italië en is super competatief. Wil je een wedstrijd meedoen in de Klasse-FJ? Of een keer varen in deze boot? Neem dan contact op!

3. Meevaren in een wedstrijd of training

Het is ook mogelijk om met een FJ zeiler mee te varen tijdens een wedstrijd of training. We zijn voor wedstrijden bijna altijd op zoek naar een extra bemanning of stuurman. Wil jij op deze manier een kennis maken met de FJ? Schroom dan niet en neem contact op!