Oranje boven bij het WK, Guido Sol & Hugo de Jong winnen!

Van 22 tot 27 juli is in een zonovergoten Porto san Giorgio aan de Adriatische zee het WK Flying Junior 2019 verzeild. De Flying Junior klasse kenmerkt zich door naast het competitieve zeilen, op het land vele internationale vriendschappen te kennen met onderling veel sociaal contact. Hiermee voelt de FJ-klasse als een ware familie.

Aan het WK hebben 52 teams uit 7 verschillende landen deelgenomen, Nederland was met 9 teams goed vertegenwoordigd. Het WK beloofde een spannende strijd te gaan worden met vele kanshebbers op de titel. Op de eerste twee dagen waren er lichte windcondities met maximaal 7 knopen. Voor de lichtere teams ideale omstandigheden om zich in de top te komen. Dit resulteerde in Japan op de 1e plek, Nederland (Guido Sol/Hugo de Jong) op de 2e en Duitsland op de 3e plek. Esther de Jong/Rolf de Jong op de 4e plek en Nederlands Kampioen Hylke Sasse/Madelein van der Hout op de 9e plek.

Op de derde wedstrijddag met meer wind en mooie golven, ontbrandde de strijd om het podium in alle hevigheid. De Nederlanders waren hierbij in hun element en na afloop van de races stonden er drie Nederlandse teams in de top 5. Op de laatste dag was nog steeds voor de volledige top-5 de titel binnen handbereik. Echter door naderend onweer is maar 1 race gevaren. Deze werd gewonnen door USA en Hylke/Madelein op de 2e plek.

Nederland heeft hiermee een clean sweep behaald, voor het eerst in de geschiedenis van de FJ, met als wereldkampioen Guido Sol/Hugo de Jong. Op de tweede plaats zijn geëindigd Esther de Jong/Rolf de Jong en op de derde plaats Hylke Sasse/Madelein van der Hout. Het Japans team mag zich Jeugdwereldkampioen 2019 noemen, overall zijn zij op de 4e plaats geëindigd.